Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

ΦΙΛΙΑ ΚΑΙ ΦΥΛΑ..........

Αναρωτιέμαι πόσοι από εμάς, πιστεύουν στη φιλία ανάμεσα στα δύο φύλα! Οι περισσότεροι από αυτούς που γνωρίζω και έχω μιλήσει για αυτό το θέμα, το απορρίπτουν με την πρώτη, κι όσοι δεν την απορρίπτουν σαν ιδέα είναι πολύ επιφυλακτικοί για μια τέτοια σχέση! Υποστηρίζουν πως κάποια στιγμή, σίγουρα ο ένας από τους δύο θα δει τον άλλο ερωτικά με αποτέλεσμα να μην υπάρχει φιλία! Συμφωνώ σε αυτό, δηλαδή αν κάποιος από τους δύο βλέπει εξ’ αρχής τον άλλο ερωτικά δεν μπορεί να υπάρξει φιλία.. Ακόμα κι αν υπάρχει κάποιος/α άλλη στην ζωή του/ης. Ωστόσο αν γνωρίζεστε χρόνια ολόκληρα, κάνετε παρέα, έχεις πει τα πάντα σε αυτόν τον άνθρωπο και δεν χρησιμοποιείς την φιλία σαν πρόσχημα για να τον/ην προσεγγίσεις, τότε δεν καταλαβαίνω πιο είναι το πρόβλημα! Οι καλύτεροι φίλοι μου ήταν και είναι αγόρια, χωρίς παρεξηγήσεις τέτοιου είδους μεταξύ μας.. Μόνο που σε τέτοιες περιπτώσεις πέφτουν όλοι πάνω σου για να σε κάνουν να παραδεχτείς ή ακόμα για να σε πείσουν πως υπάρχει κάτι παραπάνω, κάτι βαθύτερο..
Και ναι, υπάρχει, και λέγεται αγάπη για κάποιον που γνωρίζεις τόσα χρόνια, που περνάς μεγάλο μέρος του χρόνου σου μαζί του/ης.. Μόνο που η έννοια της αγάπης δεν περιορίζεται μόνο στο ερωτικό στοιχείο.. Αυτό πρέπει όλοι να καταλάβουμε! Γιατί πρέπει να ερωτευτούμε τον φίλο ή την φίλη μας, επειδή οι άλλοι δεν το καταλαβαίνουν? Και γιατί πρέπει όσοι δεν το ζουν να επηρεάζουν και να σου βάζουν ιδέες καταστρέφοντας μια τόσο καλή φιλία? Από την άλλη, φιλία ανάμεσα σε γυναίκες, λένε, δεν υπάρχει γιατί υπάρχει ζήλεια! Ανάμεσα σε άντρες, ανταγωνισμός! Γιατί δεν πιστεύουμε σε κάτι τόσο απλό και αγνό? Επειδή είναι αγόρι και κορίτσι? Επειδή δεν το έχουν ζήσει όλοι? Μήπως όλα αυτά είναι δικαιολογίες? Μήπως τελικά απλά δεν πιστεύουμε στη φιλία?

10 σχόλια:

  1. Φιλία είναι η στενή κοινωνική σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα σε δύο ή περισσότερα άτομα και που βασίζεται στην αμοιβαία αγάπη, συμπάθεια και εκτίμηση.Πρόσεξε όμως την λεπτομέρεια "αμοιβαία".(αμοιβαίο=αφορά ή υπάρχει στον ίδιο βαθμό σε δύο πρόσωπα ή που γίνεται στον ίδιο βαθμό από αυτά)-(αγάπη=α:ψυχική διάθεση που κυριαρχείται από αισθήματα φιλίας, στοργής, συμπάθειας, τρυφερότητας, αφοσίωσης β:ερωτικό συναίσθημα· έρωτας)-(συμπάθεια=1α.η συναισθηματικά θετική στάση απέναντι σε ένα πρόσωπο, το θετικό συναίσθημα που δεν έχει όμως την ένταση της αγάπης β. ερωτικό ενδιαφέρον που στηρίζεται κυρίως στη συναισθηματική έλξη: Είχαν μια ~ που κατέληξε σε γάμο. Ήταν μια απλή ~, όχι φλογερός έρωτας)-(εκτίμηση=καλή, θετική γνώμη για πρόσωπο)
    Μετά από τις λίγες αυτές εγκυκλοπαιδικές γνώσεις είναι εύκολο να καταλάβεις πιστεύω πως για να υπάρξει ουσιαστική φιλία μεταξύ των 2 φύλων θα πρέπει να ξεχωρίσεις τις παραπάνω έννοιες και εσύ αλλά και οι φίλοι σου.Για να είσαι λοιπόν φίλος με κάποιον του αντίθετου φύλου θα πρέπει να υπάρχει αμοιβαία αγάπη(στην πρώτη περίπτωση κι όχι ερωτικό συναίσθημα) να υπάρχει αμοιβαία συμπάθεια(πάλι στην πρώτη περίπτωση κι όχι ερωτικό ενδιαφέρον που στηρίζεται κυρίως στη συναισθηματική έλξη) και αμοιβαία εκτίμηση που βέβαια είναι κάτι ρευστό διότι η εκτίμηση δεν παραμένει ΠΟΤΈ σταθερή(ανά διαστήματα πάντα εκτιμάμε ανθρώπους και καταστάσεις).Ελπίζω να μην σε κούρασα, πιστεύω όμως ότι θα σε βοηθήσουν να βγάλεις τα δικά σου συμπεράσματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα πάντα υπάρχουν, αρκεί να ύπαρχει θέληση! Η φίλια, η αγάπη, η συμπάθεια, ο έρωτας και οποιοδήποτε συναίσθημα δεν κολλάει σε φύλα( κοινωνικά ή βιολογικά). Όλα τα παραπάνω μπορούν να υπάρξουν ανάμεσα σε οποιουσδήποτε 2 ανθρώπους! Ναι, σίγουρα όλα όσα λέει ο beoms ισχύουν άλλα κρίνοντας οποιαδήποτε ανθρώπινη σχέση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. νομίζω ότι εννοείται πως όταν μιλάμε για φιλία, το ερωτικό στοιχείο έχει αποκλειστεί και από τις δυο πλευρές..σε οποιαδήποτε ανθρώπινη σχέση, για να της βάλεις μια "ετικέτα", φιλική ερωτική κλπ... σημαίνει ότι έχεις διαχωρίσει μέσα σου όλα αυτά τα στοιχεία.οπότε που καταλήγουμε???δύσκολες οι ανθρώπινες σχέσεις, εκτός κ αν είναι από την αρχή ξεκαθαρισμένες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. η αγαπη γινεται ερωτας και ο ερωτας μπορει να γινει αγαπη... και οταν λεω ερωτας εννοω και ερωτικη ελξη.. Πιστευω πραγματικα στη φιλία αναμεσα σε ανθρωπους, ανδρες και γυναικες. Δεν ειναι υγιες καποιος να εχει φιλους μονο του ενος φυλου. Και για αυτο κιολας εχουν επιβληθει με νομο τα μεικτα σχολεια (η ελληνικη παιδεια ειναι το μονο σχολειο στην Ελλαδα που δεν ειναι ακομα μεικτο και πληρωνει καθε χρονο μεγαλα προστιμα), η συναναστροφη με το αντιθετο φυλου κανουν τον ανθρωπο πιο ολοκληρωμενο. Βεβαια απο τη συναστροφη μεχρι τη φιλια ή την ερωτικη σχεση υπαρχει μια αποσταση...
    Εχω αρκετους φιλους που ειναι αγορια, αλλα δε μπορω να αποκλισω οτι ισως καποια στιγμη αυτο το αισθημα αγαπης που νοιωθω για αυτους δε θα εξελιχθει σε ερωτα. Οπως δε μπορω να αποκλισω το ιδιο ακριβως και για τις φιλες μου ή δε μπορω να αποκλισω οτι ο κοσμος θα καταστραφει το 2012.
    Τα παντα σε αυτη τη ζωη ειναι ρευστα και "ποτε μη λες ποτε"... Μεχρι να ερθει ομως και αν ερθει ποτε η στιγμη να ερωτευτεις εναν απο τους φιλους σου, απλα απολαυσε τη φιλια σας και μη σε νοιαζει τι λενε οι αλλοι... Οι συντροφοι σου παντα θα τους ζηλευουν, και αντιστοιχα θα σε ζηλευουν οι κοπελες τους, γτ εχετε χτισει ηδη μια σχεση αγαπης, και οι υπολοιποι που εχουν φιλους μονο απο το ενα φυλο θα σε λενε αγοροκοριτσο γτ απλα δε μπορουν να κατανοησουν πως κατι τετοιο ειναι εφικτο, απλα γτ δεν το εχουν δοκιμασει/ζησει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Matou, θίγεις ένα δύσκολο θέμα..
    Συμφωνώ με όσα γράφεις, με μια μικρή μόνο συμπλήρωση. Αυτό που κάνει τις ετερόφυλες σχέσεις ενδεχομένως πιο ενδιαφέρουσες και πιο απολαυστικές από εκείνες μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου είναι ο ερωτισμός, που πάντοτε υποβόσκει, ακόμη και σε στάδιο εμβρυακό κι ως εκ τούτου ανεπαίσθητο. Κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου κακό, αντιθέτως ανήκει στη φύση του ανθρώπου να επιδιώκει να ανακαλύψει τον τρόπο που σκέπτεται/(αντι)δρά/συγχρωτίζεται/επικοινωνεί το άλλο φύλο. Από προσωπική (και ανδρική) εμπειρία, νομίζω ότι όταν κάνεις πολλή και ουσιαστική παρέα με μια γυναίκα (κι όχι όταν απλά κάνεις παρέα) είναι σχεδόν απίθανο να μη σου περάσει κάποτε απ'το μυαλό να δεις αυτό τον άνθρωπο ερωτικά. Γιατί τις (πολύ σπάνιες) φορές που υπήρξε αληθινή επικοινωνία και ψυχικός "συντονισμός", υποσυνείδητα αναρωτήθηκα πώς θα ήταν η ζωή μου μαζί της σε άλλο επίπεδο, διαφορετικό. Το εξομολογήθηκα τώρα και "αμαρτίαν ουκ έχω". :)
    Θέλω να σας συγχαρώ όλους για την προσπάθεια σε αυτό το blog. Τα κείμενά σας είναι καλογραμμένα, βαθιά, ζωντανά και - κάτι εξαιρετικά σπάνιο - αληθινά, άρα τολμηρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να αποκλείουμε την ερωτική έλξη η τον ερώτα από την φιλία. Δηλαδή ένα ζευγάρι δεν μπορούν να είναι και ερωτευμένοι και φίλοι? Δηλαδή άμα νιώσεις για ένα λεπτό ερωτική έλξη για κάποιον φίλο σου παύει να είναι φίλος σου? Με την ιδία λογική άμα νιώσεις ζήλεια αντιπάθεια απέχθεια για ένα λεπτό για κάποιον δεν είναι πραγματικός σου φίλος ποια? Ακόμα και αν μετά σου περάσει άμεσος? Όλοι μας έχουμε ένα μεγάλο εύρος συναισθημάτων που αλλάζουν συνεχεία κάποιες μέρες όλα μας την σπάνε κάποιες μέρες αγαπάμε τους πάντες και τα πάντα δεν μπορείς να αποκλείσεις λοιπόν τα συναισθήματα θετικά αρνητικά ερωτικά από μια σχέση είναι μέσα στην ανθρωπινή φύση . Έξαλλου πολλές φόρες το ερωτικό μας παίρνει και μετά βλέπουμε τον άλλον καθαρά και μονό φιλικά( προσωπική εμπειρία) αυτοί που δεν πιστεύουν στην φιλία μεταξύ γυναικών και άντρων είναι απλά κυνικοί είτε δεν πιστεύουν στην φιλία γενικότερα είναι απλά ένα ακόμα στερεότυπο .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. mpla mpla mpla paparies koritsiwn...kai ayto poy moy kanei entypwsh einai oti mono koritsakia to sxoliazoyn kai apo oti katalava asxolountai me aythn thn paparia(gia blog milaw)..tyxaio,den nomizw..oso gia ta logakia olwn sas poly xlyaro gia to tpt...an den exeis kati na peis kalytera na swpaseis gia panta...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. theor eisai ligo tragikos h mou fenete? ama den goustareis ti asxolise? EKTOS KAI EAN DEN EXEIS KATI KALITERO NA KANEIS STHN ZOH SOU AMA EINAI ETSI TA PRAGMTA PAO PASO ASXOLISOU OSO THELEIS MIN SOU KLEPSOUME KAI THN XARA SOU...:-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. theor... για στείλε εσύ κανα ενδιαφέρον μπλογκ να μάθουμε με τι ακριβώς πρέπει να ασχολούμαστε...γίνε ο μέντορας μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή